Col·lecció
De bat a bat, 28
ISBN
978-84-15835-43-1
Llengua original
Català
Pàgines 160
Preu
14,00 €
Comparteix-ho a
Evitar l’error de Companys! Tarradellas i la lliçó dels Fets d’Octubre
En el marc del procés sobiranista actual, el catalanisme té més present que mai la data del 6 d’octubre de 1934. Aleshores, Lluís Companys va proclamar l’Estat Català de la República Federal Espanyola i va acabar a la presó. Vuitanta anys després, polítics, periodistes i tertulians empren el gest del president de la Generalitat per defensar o negar les possibilitats d’una proclamació unilateral d’independència. En aquest joc, la figura de Josep Tarradellas s’usa sovint com a sinònim de moderació, del polític que no se salta les regles establertes.
Aquest assaig dóna la volta a aquesta visió i presenta un polític que va patir les conseqüències derivades dels anomenats Fets d’Octubre. Contra la imatge de moderació, Tarradellas va extreure una lliçó d’aquell moment per no repetir el que ell va considerar l’error de Companys: no mantenir la unitat del catalanisme i supeditar la política catalana a l’espanyola.
Per als qui creieu que ja ho sabeu tot sobre Tarradellas, per als seus defensors i detractors, per als qui imagineu el seu posicionament en el procés actual, en definitiva, per als qui useu el seu nom en va, aquest és el vostre llibre.
Col·lecció
De bat a bat, 28
ISBN
978-84-15835-43-1
Llengua original
Català
Pàgines 160
Preu
14,00 €
RECULL DE PREMSA I MITJANS
1/2 Anna Ballbona / El Punt Avui2/2 Anna Ballbona / El Punt Avui
Agustí Barrera / Llibertat.cat
Joan Esculies / Diari Ara
Toni Mata / Regió 7
Comparteix-ho a
Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i llicenciat en Periodisme i en Biologia. També és membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) i del Grup d’Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles xvi-xx) de la UPF. Recentment ha estat guardonat amb la Beca Jordi Pujol 2014 pel projecte «Pujol i Tarradellas. Dos gegants en Transició».
En l’àmbit de la no-ficció, ha publicat diversos articles centrats en l’aparició del nacionalisme radical català i en els paral·lelismes que ha cercat el catalanisme amb altres moviments nacionalistes. És autor, entre d’altres, de les obres Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (2012) i Joan Solé i Pla, un separatista entre Macià i Companys (2011). Amb l’historiador David Martínez Fiol ha escrit 12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial (2014). En l’àmbit de la ficció ha publicat Contes bàrbars (2009), Tràilers (2006) —premi Mercè Rodoreda de contes 2005— i L’ocell de la pluja (2003), premi de narrativa Ciutat d’Elx 2002.
Podeu trobar més informació a www.joanesculies.com
més obres de Joan Esculies a EDICIONS DE 1984
Després de la Revolució Russa, els bolxevics van prometre ajut econòmic i material als moviments nacionals que volien resoldre els...
Llengua original:
Català
Josep Andreu Abelló. Els clarobscurs del catalanisme
Quaranta anys després, són nombroses les veus que asseguren que bona part dels mals que en l’actualitat assoten Catalunya i...
Llengua original:
Català
Via fora, lladres! El separatisme català i el teatre patriòtic
Per què el separatisme català va aparèixer i va començar a organitzar-se durant els anys de la Primera Guerra Mundial?...
Llengua original:
Català
Joan Solé i Pla: Un separatista entre Macià i Companys
La figura del doctor Joan Solé i Pla (1874–1950) ha romàs oculta als ulls dels historiadors i, de retruc, del...
Llengua original:
Català
Contes bàrbars aplega set relats torbadors en els quals el lector es trobarà immers en el dia a dia d'una...
Llengua original:
Català