Col·lecció
De bat a bat, 7

ISBN
978-84-96061-82-8

Llengua original
Català

Pàgines 224

Preu
15,00 €

Comparteix-ho a

La Bressola

La realitat d’un somni

“Faltava molt poc perquè la llengua desaparegués al Rosselló i a les comarques del nord. Molts pensaven que ja l’Estat havia assolit la seva destrucció. No veien que sota les cendres encara hi havia brases ben vives. Calia bufar. Vàrem bufar tot lo que vam poder. I bufaren amb nosaltres, amb força, compatriotes de l’altre costat de la ratlla”. Miquel Mayol, president actual de la Bressola i un dels fundadors, explica així el moment que hom vivia l’any 1976, quan es va fundar la primera Bressola al quilòmetre 1 de la carretera d’Elna a Perpinyà, al Rosselló. Avui, amb la perspectiva que donen els trenta anys de recorregut, ningú no dubta que la posada en marxa a la Catalunya del nord de la primera escola catalana dels temps moderns va constituir un veritable acte fundacional.

Aquest llibre ha estat escrit amb moltes mans: de dins de la Bressola, i de fora; de la Catalunya del nord, i de la del sud, de tots dos costats de la ratlla. Tots els escrits donen compte del somni diari, altrament ben real, que ha representat l’existència de la Bressola. Un somni que avui, més que mai abans, els permet de mirar el futur amb optimisme. I que ha permès de foragitar de les ments i dels esperits el “Soyez propres, parlez français”, equivalent de l’espanyol “habla en cristiano” present encara fins fa ben poc als murs d’algunes escoles.

Així, doncs, de la manera més natural, la Bressola ha fet possible que infants d’un ambient completament francòfon estudiïn i es relacionin entre ells en català. Amb una perseverança i una fermesa que molts qualifiquen d’admirables. I amb una pedagogia i un sistema d’immersió lingüística modèlics, i més ara que a molts indrets del país es tracta d’enfortir l’ús del català com a llengua de relació a l’àmbit escolar. De tot plegat en parla aquest llibre.

Col·lecció
De bat a bat, 7

ISBN
978-84-96061-82-8

Llengua original
Català

Pàgines 224

Preu
15,00 €

Comparteix-ho a