El missatge vigent de Baldwin
14 juliol, 2021
En el gran clàssic de la literatura nord-americana del segle XX que és El blues de Beale Street, James Baldwin narra la història d’amor de la Tish i en Fonny, dos joves afroamericans que han fet plans per casar-se i esperen un fill. Les seves vides, però, fan un gir inesperat quan en Fonny és acusat de violació i ha d’entrar a la presó. A partir d’aquest moment, la jove parella aprèn a viure l’amor d’una manera encara més pura, fent-lo transcendir per sobre de la ràbia i la desesperació, mentre les seves famílies emprenen una lluita aferrissada contra un sistema arbitrari i corrupte per alliberar el protagonista de la presó.
🎶 Aquesta ha estat la meva primera lectura del #blackhistoryjuly de 2021 organitzada per Trotalibros. Una novel·la que destaca pel seu compromís i per la denúncia social de la violència, el racisme, les desigualtats socials i el masclisme imperants en el Harlem dels anys 70. La violència i la sensualitat de la novel·la de Baldwin colpegen i remouen consciències amb la cadència trista i passional del blues més sentit. Prenen la paraula uns éssers doblement marginats pel color de la seva pell i per la seva pobresa i víctimes d’un sistema judicial corrupte que gairebé els tanca totes les portes. L’autor té un missatge que, per desgràcia, encara és ben vigent, i narra com una falsa acusació pot comprometre el futur d’una jove parella que tot just comença a viure la seva història d’amor.
🎶 M’ha encantat aquest llibre, una història atemporal i molt humana, valenta i que aconsegueix emocionar el lector, plena de tendresa però també d’una ràbia continguda que sempre és a punt d’explotar. També volia destacar l’excel·lent traducció al català d’Oriol Ampuero. Si participau en el “Black story july” no us la podeu perdre.
Puntuación: 5/5 ⭐️ ⭐️⭐️⭐️⭐️
Deixa un comentari