«Una lectura refrescant, profunda i mordaç!». Roser Rios sobre A L'OEST DE ROMA, de John Fante [El 3 de Vuit]
20 octubre, 2014
Font: Roser Rios Rallé / El 3 de Vuit
John Fante (Denver, 1909 – Los Angeles, 1983), nascut en el sí d’una família nord-americana humil d’origen italià, és un dels grans escriptors maleïts del segle XX. Va treballar com a guionista a Hollywood i va dedicar la seva vida a la literatura, tot i que només va aconseguir el ple reconeixement mundial de la crítica i el públic després de la seva mort.
La novel·la A l’oest de Roma, és el tercer títol que Edicions de 1984 li publica i que ha causat gran impacte en el públic. Els anteriors són Plens de vida i La germandat del raïm, on parla, sense cap concessió, dels pares que envelleixen.
A A l’oest de Roma, hi trobem dues parts. El primer relat més llarg, «El meu gos Idiota», explora l’estupefacció que senten els pares davant l’emancipació dels fills. El segon, «L’orgia», és un relat sobre el despertar d’un nen a les veritats ocultes de la vida adulta de la mà del seu pare i el seu company de feina.
«El meu gos idiota» ens narra un moment concret en la vida de Henry Molise, un escriptor que havia tingut èxit i talent i fins tot havia triomfat fent guions a Hollywood. En Henry, tot mirant al seu voltant, es troba amb quatre fills que l’odien i que només fan que donar-li disgustos, una dona hostil i un estatus social que se li està desmoronant. Només té un somni al cap per fugir de la “seva realitat”, la Roma dels seus avantpassats que el crida i per la qual, fins i tot és capaç d’anar desprenent-se dels seus béns més preuats. Quan és a punt de “llançar la tovallola” apareix a la casa dels Molise: l’Idiota, un gos geniüt amb una predilecció pels mascles de tota mena. El protagonista està en un moment que ja no es pot permetre portar el nivell de vida al qual està acostumat tant ell com la dona i els seus quatre fills, que malgrat ser adults encara viuen a càrrec d’ell. Tot i així, a poc a poc, sota la mirada d’ell i la de la seva dona, sorpresa i alhora nostàlgica, cada un dels fills anirà agafant el seu camí i els deixaran sols i astorats.
És tota una experiència llegir Fante, perquè el seu estil honest i personal no enganya el lector.
Martí Sales, a qui vam tenir el plaer d’escoltar a la llibreria l’Odissea en la presentació d’aquest llibre i on va parlar d’aquest autor amb gran entusiasme, ens acosta a l’autor amb una traducció dinàmica i fresca.
Deixa un comentari