John Reed

Deu dies que trasbalsaren el món

La seqüència revolucionària que arrenca el mes de febrer del 1917 amb el derrocament del tsar culmina el mes d’octubre amb la presa del Palau d’Hivern que posa fi al règim tsarista. Ara el poder recaurà en el soviets: els obrers en armes. Reed, sempre atent als esdeveniments que succeïen a Rússia, arriba a Sant Petersburg poc després del fallit intent contrarevolucionari del general Kornílov.

L’ordre mundial acabava de fer un dels girs més impressionants que ha vist la humanitat, i la vida de milions de treballadors va il·luminar-se de sobte amb la llum nova, encegadora, de la revolució.

John Reed va ser testimoni de primera mà de l’inici d’aquesta nova era. En aquest llibre, hi trobareu des de les vagues i manifestacions que van precedir l’enderrocament del règim tsarista fins a la formació dels soviets, els debats que sorgien arremolinats amb l’acció al carrer, els primers decrets revolucionaris, Kérenski, Trotski o el mateix Lenin entrevistats a peu de trinxera, com qui diu. Tot viscut i escrit amb una exigència i un arravatament que ens fa entendre que el que estava vivint era un fet tan extraordinari que encara avui és percebut pels poderosos com el gran fantasma que va recórrer Europa.

De la importància literària del llibre en dóna fe el fet que, avui dia, cent anys després,  Deu dies que trasbalsaren el món continua sent la narració apassionada, fonamentalment viva d’aquest episodi històric. La crònica de referència de la Revolució Russa.

Nascut el 1887 en una família de l’alta burgesia nord-americana, John Reed va trencar aviat amb el seu entorn benestant i es va implicar activament en la lluita social del seu temps. Ho va fer amb la seva millor arma: una ploma àgil, veraç i brillant.

TV / Ràdio / Altres mitjans

Reediten la crònica de John Reed sobre la Revolució Russa – La Llança

Primer capítol de la reedició – Montse Serra [VilaWeb]
John Reed i la gran crònica de la Revolució Russa – Bel Zaballa [Vilaweb]
100 anys de la Revolució d’Octubre: 10 dies que van canviar el món –  Albert Garrido [El Periódico]
Rússia 1917, una visió en blanc i negre – Àngel Ferrero [El Punt Avui]

Ferran Aisa [Vaixell Blanc]

Reed, John

Nascut el 1887 en una família de l’alta burgesia nord-americana, John Reed va trencar aviat amb el seu entorn benestant i es va implicar activament en la lluita social del seu temps. Ho va fer amb la seva millor arma: una ploma àgil, veraç i brillant.

 

Va estudiar a Harvard, on es va graduar el 1910. Relacionat amb el poderós sindicat IWW (Treballadors Industrials del Món), va col·laborar amb la revista The Masses. El 1913, mentre seguia una dura vaga a la ciutat de Paterson, va ser detingut per la policia, acusat de resistència a l’autoritat i reclòs a la presó. Va esdevenir un periodista reconegut arran de les seves cròniques sobre la Revolució Mexicana sintetitzades en el seu llibre Mèxic insurgent.

 

Començada la Gran Guerra, el 1914 es va desplaçar per diferents punts d’Europa com a corresponsal dels diaris Metropolitan i New York World. A finals de gener del 1915 torna als Estats Units, però a començaments d’abril retorna a Europa, al front del Balcans. El llibre La guerra a l’Europa oriental recull les experiències d’aquest període. Des del setembre del 1917 fins al febrer del 1918 Reed esdevé un testimoni d’excepció de la Revolució d’Octubre. Un cop retornat als Estats Units, el març del 1919 publica Deu dies que trasbalsaren el món. Va morir a Moscou el 17 d’octubre de 1920.