Col·lecció
Assaig, 14

ISBN
84-96061-67-1

Llengua original
Català

Pàgines 298

Preu
18,00 €

Comparteix-ho a

Eliseu Carbonell Camós

Josep Pla: El temps, la gent i el paisatge

L’Hermós afirmava que una nit havia vist sortir la lluna amb uns minuts de retard. Un altre personatge de l’obra de Pla, en Gervasi, anunciava l’inici del dia des de la seva vinya fent sonar ben fort un cargol de mar als quatre vents en el moment en què ell veia sortir el sol.
Com ha demostrat l’antropologia del temps, en diverses cultures el temps s’experimenta de maneres diferents, i fins i tot dintre d’una mateixa cultura no totes les persones el perceben a la mateixa velocitat, ritme o intensitat. La precisió matemàtica del rellotge i el calendari no es correspon amb la percepció humana del temps. Potser per aquesta raó Pla va batejar la seva secció en un setmanari amb l’enigmàtic títol de “Calendari sense dates”.

Pla escrigué sobre el temps social, humà, i sobre el temps natural, del paisatge: el temps que s’escola a un ritme lent en la joventut i rabent en la vellesa; el temps de la vida rural coordinat amb el cicle de les estacions, el clima, els animals i les plantes. Un temps experimentat internament per les persones, externament pels moviments del paisatge i socialment en la interacció entre la gent i el paisatge.
Aquest llibre tracta, doncs, sobre els temes de la literatura planiana: el temps, la gent i el paisatge. Prenent aquests elements centrals de l’obra literària de Pla es reconstrueix una etnografia de l’Empordà que millora el nostre coneixement de l’etnologia de Catalunya.

Eliseu Carbonell Camós és doctor en antropologia social per la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la investigació i la docència entre la Universitat del Quebec a Montreal i la Universitat Oberta de Catalunya.

Col·lecció
Assaig, 14

ISBN
84-96061-67-1

Llengua original
Català

Pàgines 298

Preu
18,00 €

Comparteix-ho a

Carbonell Camós, Eliseu

Doctor en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona (2003) i postgrau en Estudis Africans per la Universitat Rovira i Virgili (1995).

Ha estat investigador visitant a l’Institut d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat d’Oxford i investigador postdoctoral al Centre de recerca i intervenció sobre el suïcidi i l’eutanàsia de la Universitat del Quebec a Montreal. Imparteix classes d’antropologia social com a professor associat a la Universitat de Girona i com a consultor a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha portat a terme diverses recerques en l’àmbit de l’antropologia del temps, principalment l’estudi antropològic de l’obra de Josep Pla, al qual dedicà la seva tesi doctoral. La seva actual línia de recerca tracta sobre els processos de patrimonialització que s’estan produint actualment en l’àmbit marítim. És membre de la European Association of Social Anthropologists.