La frescor d’una tertúlia

1 juliol, 2022

Cinc converses amb Lluís Solà va néixer a partir de les trobades que el poeta Lluís Solà manté regularment els divendres al migdia amb l’autora, tot prenent un tallat i un te. Inicialment, tal com ens explica, eren trobades del tot informals, però amb el temps i veient la complicitat que hi havia, van anar esdevenint unes converses estructurades i enregistrades, gairebé entrevistes, amb un esquema estructurat per tal de centrar-se cada dia en un aspecte concret, però sense perdre la frescor d’una tertúlia entre amics. Cinc d’aquestes converses, tingudes entre el 2014 i el 2019, són les que ara han estat transcrites i publicades en paper. Això ens dona l’oportunitat d’escoltar, gairebé de fer el tafaner, com el poeta parla en primera persona de la seva trajectòria vital.

Comença amb la seva infantesa al Vic de la postguerra i com va anar adquirint el seu bagatge intel·lectual fins al punt d’afirmar que l’adquisició (o potser millor, el domini) de la paraula esdevé una porta essencial per a configurar la seva particular visió del món. En aquesta primera conversa ens parlarà de tot allò que el va nodrir com a infant en l’aspecte cultural. La segona conversa se centra en la militància lingüística i el compromís polític nascut de la constatació de la situació general del país (sempre impressiona escoltar l’absurditat d’algunes prohibicions patides, com ara la de poder publicar l’esquela del seu pare en català). També la seva entrada al món de la traducció dels clàssics grecs i llatins (i del francès). La tercera de les converses tracta del món del teatre, especialment a propòsit de la creació de l’Institut del Teatre de Vic i el Centre Dramàtic d’Osona. La quarta torna a centrar-se en l’activitat política en relació amb la defensa de la llengua catalana i les dificultats i reptes amb què ens trobem en l’actualitat.

Finalment, a la darrera de les converses ens parlarà sobre els seus hàbits de treball: els escenaris on rumia les paraulesque després passarà al paper i, finalment, les seves preferències de lectura.

 

Aquesta ressenya està publicada al número de juny de la revista Serra d’Or.

Comparteix-ho a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *