La crueltat de la pobresa i els límits de l’amor

29 setembre, 2021

Les conseqüències de les polítiques de Ms. Thatcher sempre són un bon teló de fons per a una novel·la. La història d’en Shuggie Bain transcorre entre l’any 1981 i 1992 a Glasgow, una ciutat devastada econòmicament després del tancament de la indústria siderúrgica i minera.

Aquesta és la història d’amor d’un fill, en Shuggie, cap a la seva mare, l’Agnes, una dona que està enfadada amb la vida i ho materialitza amb la beguda. Certament l’Agnes no ha tingut una vida fàcil: després d’un primer matrimoni amb un home anodí, l’Agnes s’enamora d’un taxista faldiller que li promet una vida millor. Quan l’Agnes i els seus tres fills arriben a la nova casa a Pithead, un suburbi al cantó d’una mina de carbó en tancament, en Hugh l’abandona. Els dies de l’Agnes es converteixen en una espiral diabòlica: cobrar el subsidi, comprar cervesa i emborratxar-se. Els seus dos fills grans, la Catherine i en Leek, perden la fe en L’Agnes, pensen que no es curarà i decideixen salvar-se ells mateixos i marxar lluny d’ella. En Shuggie, malgrat tot, no perd mai l’esperança que ella es posi bona. Malauradament, l’alcohol poques vegades perd.

Amb girs argumentals molt potents, l’equilibri entre la trama i la descripció dels personatges és magistral. Narrada amb elegància, a foc lent, però a un ritme constant, manté la tensió fins al final, amb personatges secundaris sòlids que alimenten contínuament la trama. El narrador omniscient és qui mostra majoritàriament els personatges, amb poques escenes amb diàleg, i es focalitza principalment en mare i fill.

És un llibre dur que dona veu a la classe treballadora en una ciutat decadent, tot i això, l’Agnes i en Shuggie desprenen tanta tendresa que no podreu parar de llegir. Patireu i voldreu amb totes les vostres forces que l’Agnes surti del forat negre en el qual està enfonsada i us agradaria ajudar en Shuggie a defensar-se a l’escola. És un llibre que parla de la solitud, la resignació amb la vida que ens ha tocat, la incomprensió de les malalties relacionades amb les addiccions, però sobretot parla de l’esperança que tenim que les coses canviïn. Un deu de novel·la, no us la perdeu.

#llegirencatala #llegirencatalà #llibresde84

Us ha agradat? Visiteu el compte  d’Instagram de Mariona Bosch.

Comparteix-ho a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *