«Retorn a Killybegs», de Sorj Chalandon
13 gener, 2014
La història d’un home atrapat primer per la misèria, després per la guerra i finalment per la pau.
La història d’un país, d’una vida i d’una traïció.
Retorn a Killybegs
Sorj Chalandon
Traducció de Josep Alemany
isbn 978-84-15835-22-6
Mirmanda, 118
314 pàgines
19,50 euros
«Ara que s’ha descobert tot, els altres parlaran per mi. L’IRA, els anglesos, la família, els coneguts, alguns periodistes que no he vist mai. N’hi haurà que s’atreviran a explicar-vos per què i com he traït. Potser s’escriuran llibres sobre mi. […] No feu cas del que diguin. No us fieu dels meus enemics, i encara menys dels meus amics. Eviteu els qui pretenguin haver-me conegut. Ningú no ha estat mai dins la meva pell. Ningú. Si ara parlo, ho faig perquè sóc l’únic que pot dir la veritat. Perquè, després de mi, espero el silenci.»
Aquesta extraordinària novel•la, guanyadora del Gran Premi de Novel•la de l’Acadèmia Francesa 2011, escrita en un to directe i personalíssim, ens parla d’un tema sensible: les circumstàncies d’extrema duresa que van haver de viure durant anys els independentistes irlandesos de Belfast. Retorn a Killybegs és la història d’un traïdor a la seva comunitat, però també el relat del balanç d’una vida que retorna als orígens. L’estil directe i sense concessions al sentimentalisme, aferrat sempre a la veritat per dura que aquesta sigui, i una història d’una potència que fa estralls, fan que la lectura d’aquesta novel•la esdevingui urgent, poderosa, inajornable. Difícil, per no dir impossible, deixar-la per a demà.
Sorj Chalandon, nascut el 1952, va ser durant molt de temps periodista al diari Libération abans d’incorporar-se a Le Canard enchaîné. Amb els seus reportatges sobre Irlanda del Nord, el 1988 va guanyar el premi Albert Londres. Ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquem Une promesse (2006, premi Médicis), Mon traître (2008) i Le quatrième mur (2013, premi Goncourt dels Instituts).
Història d’una novel·la
L’any 1988, Sorj Chalandon, periodista aleshores del Libération, va rebre el premi Albert Londres per la seva cobertura del conflicte d’Irlanda del Nord. Tenia 35 anys. Arran d’aquella sèrie d’articles i reportatges, va fer d’Irlanda el país del seu cor i de la seva lluita, fins a fer amistat amb certs caps de l’estat major de l’IRA, com Denis Donaldson, qui el 2005 va confessar haver estat vint anys actuant com a espia dels serveis secrets britànics. El seu amic, el seu mentor, era un traïdor a la causa. Un any més tard, Donaldson va ser assassinat per membres dissidents de l’IRA que no acceptaven el curs del procés de pau. Tot això va tenir un gran impacte en Chalandon. Retorn a Killybegs és la història novel•lada de la injustícia i la resistència, d’una lluita ferotge i cruel, la història de la misèria dels carrers catòlics de Belfast, de les clavegueres de l’Estat i de les ombres de la clandestinitat i, finalment, dels dolorosos però necessaris sacrificis que menen a la pau. I la història d’una amistat. I d’una traïció.
Explicar la vida de Denis Donaldson és feina del Chalandon periodista. Imaginar i comprendre la vida d’un heroi i d’un traïdor al mateix temps, donar-li una segona vida de ficció sota el nom de Tyrone Meeham, fan de Chalandon un gran escriptor.
Deixa un comentari