«Stein i els brigadistes». Ferran Aisa parla de BRIGADES INTERNACIONALS. LA FI D'UN MITE, a el Punt Avui
15 abril, 2014
Font: El Punt Avui / Ferran Aisa
La història de la Guerra Civil espanyola continua oferint novetats, algunes aclaridores de fets puntuals i altres desmitificadores. Les memòries de Sygmunt Stein són les dues coses alhora: posen llum sobre què van ser les Brigades Internacionals i les desmitifica. I tot escrit en primera persona per un brigadista que va viure in situ tots els esdeveniments que narra.
Sygmunt Stein (1899-1968) era un militant comunista jueu a Txecoslovàquia que, trasbalsat pels processos de Moscou, va cercar aixopluc a l’Espanya republicana amb la intenció de fer reviure els seus ideals revolucionaris. Inscrit a les Brigades Internacionals dins el grup polonès, va ser destinat a Albacete, on va ocupar el càrrec de comissari de cultura. Des del seu privilegiat lloc de combat anirà descobrint la gran estafa estalinista. I anirà explicant com els agents de la Komintern (delegats de la Internacional Comunista) i de la GPU (policia secreta soviètica) es dediquen més a vigilar i a perseguir els camarades, que no pas a combatre el feixisme.
La creació de les Brigades havia estat una iniciativa de l’URSS a través de les seccions dels partits comunistes de tots els països. Stein denuncia que no solament s’hi allistaven idealistes, sinó que preferien escollir malfactors i persones sense gaire compromís polític. També afirma que entre els brigadistes hi havia molts aventurers i arribistes que només pensaven en fer carrera d’oficial i enriquir-se gràcies al saqueig. Però encara pitjor eren els caps polítics de les Brigades, veritables tirans com el comunista francès André Marty, conegut amb el sobrenom d’El Carnisser d’Albacete. Stein dedica força pàgines a explicar les atrocitats de Marty.
Stein manifesta que s’estranyà, en un principi, que els caps polítics de les Brigades, tots comunistes, no parlessin mai de revolució i, alhora, es critiquessin les milícies del POUM i dels anarcosindicalistes com indisciplinades i poc efectives. Denuncia la corrupció, les borratxeres i les orgies del comandament de les Brigades i, a més, és testimoni de la participació directa d’agents comunistes que es vanagloriaven d’haver participat en la provocació dels Fets de Maig del 1937 a Barcelona. Un llibre que realment aclareix l’actuació contrarevolucionària i fins i tot antirepublicana dels dirigents comunistes de les Brigades Internacionals.
Deixa un comentari