Novetat editorial: «Josep Andreu Abelló. Els clarobscurs del catalanisme», de Joan Esculies
18 març, 2015
Josep Andreu Abelló.
Els clarobscurs del catalanisme
Joan Esculies
De Bat a Bat, 33
448 pàgines
20 €
Quaranta anys després, són nombroses les veus que asseguren que bona part dels mals que en l’actualitat assoten Catalunya i Espanya tenen el seu origen en la Transició. Però per comprendre com es va gestionar el pas del règim franquista a la democràcia cal conèixer la trajectòria dels homes que eren a la sala de màquines del procés. L’advocat i polític de l’ERC i del PSC, Josep Andreu Abelló (1906-1993), fou un d’ells.
La seva biografia passa per Montblanc, Reus, Barcelona, París, Mèxic i Tànger, i hi desfilen, com a amics o adversaris, figures com Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Tarradellas, Josep Dencàs, Andreu Nin, Carles Pi i Sunyer, Indalecio Prieto, Joan de Borbó i Jordi Pujol, entre d’altres. Aquest és un llibre per a aquells que voleu saber per què la Transició es va fer com es va fer i esteu disposats a resseguir un segle de catalanisme amb les seves clarors, però també preparats per no espantar-vos amb les seves ombres.
Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i llicenciat en Periodisme i en Biologia. També és membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) i del Grup d’Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles XVI-XX) de la UPF.
En l’àmbit de la no-ficció ha publicat diversos articles centrats en l’aparició del nacionalisme radical català i en els paral·lelismes que ha cercat el catalanisme amb altres moviments nacionalistes. És autor, entre d’altres, de les obres Via fora, lladres! El separatisme català i el teatre patriòtic (2014), Evitar l’error de Companys! Tarradellas i la lliçó dels Fets d’Octubre (2014), Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (2012) i Joan Solé i Pla, un separatista entre Macià i Companys (2011). Amb l’historiador David Martínez Fiol ha escrit 12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial (2014). En l’àmbit de la ficció ha publicat Contes bàrbars (2009), Tràilers (2006), premi Mercè Rodoreda de contes 2005, i L’ocell de la pluja (2003), premi de narrativa Ciutat d’Elx 2002.
Deixa un comentari