«A la banda de Canaan», de Sebastian Barry
15 maig, 2013
Quan llegir un llibre no és només llegir, sinó sentir,
cal creuar A la banda de Canaan
Un relat èpic, íntim i inesborrable.
A la banda de Canaan
Sebastian Barry
Traducció de Yannick Garcia
isbn 978-84-15835-09-7
Mirmanda, 111
254 pàgines
19,00 euros
Que la vida es tanca com un cercle, ho sap bé la Lilly Bere. El dolor que la Lilly sent per la pèrdua del seu nét podria ser el mateix que va sentir quan va haver de fugir de Dublín cap als Estats Units, sota l’ombra de la condemna de l’Exèrcit Republicà Irlandès, o quan les guerres van començar a arrabassar-li tots els qui ella estimava. El destí de la Lilly Bere es veu inexorablement lligat als conflictes i les desgràcies que sacsegen el segle XX de dalt a baix. Tot li roba una engruna de la seva ànima senzilla i valenta d’irlandesa.
A la banda de Canaan la vida es tanca com un cercle fet de tristesa, lleialtat, solidaritat i tragèdia. Sebastian Barry posa el seu talent narratiu al servei del relat èpic i íntim d’una dona i dels homes que han vingut i se n’han anat, un relat a estones terrible, a estones sorprenent. Tal i com ho ha estat la història del segle XX.
Sebastian Barry va néixer a Dublín l’any 1955. És autor de nombroses novel•les, entre les quals destaquen The whereabouts of Eneas McNulty (1998) i Annie Dunne (2002). Ha guanyat diversos premis literaris de prestigi i ha estat tres vegades finalista del premi Man Booker per les seves novel•les A long long way (2005), L’escriptura secreta (2008) —publicada també en aquesta col•lecció i guardonada amb els premis Costa Book of the Year i James Tait Black Memorial— i A la banda de Canaan (2011). També és autor de relats curts, d’obres de teatre i de poemaris.
[…] A la banda de Canaan és el segon llibre de l’irlandès Sebastian Barry traduït al català. Fa quatre anys, Edicions de 1984 publicava L’escriptura secreta, una de les obres més conegudes de l’escriptor i dramaturg irlandès Sebastian Barry. En el món anglosaxó és un autor de referència. Finalista del Man Booker i guanyador de prestigiosos premis literaris, ocupa una posició envejable en el panorama literari occidental. Tots els seus llibres, aquest és el cinquè, han relatat, d’una manera o d’una altra, la immigració irlandesa i el que ha estat una part de la vida de la família de l’escriptor. A The Steward of Christendom, una de les seves obres de teatre més conegudes, explica la història del seu besavi, un cap de la policia irlandesa a la dècada dels 30. Justament, Lilly Bere, la protagonista d’A la banda de Canaan, és la filla d’aquest policia, ara ja una àvia de 89 anys. A partir de la notícia del suïcidi del seu nét, en tornar de la Guerra del Golf, la dona decideix escriure un diari que funciona com un monòleg intern amb salts temporals entre la seva vida actual i el passat. […]