«A l'oest de Roma», de John Fante (Traducció de Martí Sales)

13 maig, 2014

Amb el bon temps torna el millor Fante:
àcid, còmic, melodramàtic.

Tercer títol que Edicions de 1984 publica de l’autor que va inspirar Bukowski
i que s’ha guanyat el cor dels lectors catalans

OestRoma400A l’oest de Roma
John Fante
Traducció de Martí Sales
Mirmanda, 123
192 pàgines
16,00 euros

Henry Molise, un escriptor que havia tingut talent, mira al seu voltant ¿i què veu? Quatre fills que només fan que donar-li disgustos, una dona hostil, baralles i reconciliacions lacrimògenes, cinquanta-cinc anys que li pesen una tona. Només li queda abaixar el cap i pensar en Roma, la Roma eterna, la Roma que el crida amb els seus cants de sirena. Però, quan fugir sembla l’única sortida possible, un regal caigut del cel aterra a cals Molise: l’Idiota, un gossot geniüt amb una hilarant predilecció pels mascles de tota mena.

Amb la mateixa tendresa i ironia amb què tractava l’embaràs a Plens de vida i la sornegueria i compassió amb què parlava dels pares que envelleixen a La germandat del raïm, a «El meu gos Idiota», el primer dels dos relats d’A l’oest de Roma, John Fante explora l’estupefacció que senten els pares davant l’emancipació dels fills. El volum es completa amb «L’orgia», un relat sobre el despertar d’un nen a les veritats ocultes de la vida adulta de la mà del seu pare i el seu company de feina.

John Fante (Denver, 1909 – Los Angeles, 1983), nascut en el si d’una família nord-americana humil d’origen italià, és un dels grans escriptors maleïts del segle XX. Va treballar com a guionista a Hollywood i va dedicar la seva vida a la literatura, tot i que només va aconseguir el ple reconeixement mundial de la crítica i el públic després de la seva mort. D’entre les seves obres, destaquen Ask the dust —una de les quatre novel·les que componen la saga d’Arturo Bandini—, i Plens de vida i La germandat del raïm, totes dues publicades en aquesta mateixa col·lecció.

FANTE3

Comparteix-ho a

3 respostes a “«A l'oest de Roma», de John Fante (Traducció de Martí Sales)”

  1. […] s’assemblen. Cada família dissortada ho és a la seva manera”. Amb el seu darrer llibre, A l’oest de Roma (Edicions de 1984, traducció de Martí Sales) John Fante sembla haver-se proposat narrar-nos […]

  2. […] llibres de John Fante que Edicions de 1984 ens ha portat al català: La germandat del raïm i A l’oest de Roma. Així, pim-pam, seguits. Potser ha estat per això que m’ha semblat que trobava alguns […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *