Owen Martell

Interval

Nova York, juny del 1961. Harry Evans surt de casa i enfila Manhattan amunt fins a casa del seu germà. Acaba de morir Scott LaFaro, el contrabaixista del Bill Evans Trio. Diuen que en Bill s’ha fet heroïnòman. La distància entre els dos germans s’ha eixamplat, però Harry Evans se sent responsable del seu germà petit. «Pobres desgraciats, va pensar, aquests músics de jazz, captivats per unes melodies que podien tocar però que no podien taral·lejar mai».

Bill Evans: interval de dol per Scott LaFaro

El Bill Evans Trio, format pel jove pianista Bill Evans, el contrabaixista Scott LaFaro i el bateria Paul Motian, fa una sèrie de concerts al Village Vanguard que passarien a la història de la música i revolucionarien el jazz clàssic. La mort de LaFaro ho canvia tot, empeny Bill Evans a la depressió. El seu germà veu com el comportament erràtic del pianista empitjora fins que, finalment, desapareix del tot de la vida pública. Més endavant el pianista torna als escenaris, deprés de l’interval del dol.

Owen Martell, escriptor en gal·lès de referència, s’estrena en anglès

Al voltant de l’accident de Scott LaFaro Owen Martell ha creat una novel·la introspectiva que ens parla de com la mort del contrabaixista afecta també els familiars directes d’Evans. Cadascun a la seva manera, intenten ajudar el Bill a suportar la pena. L’estructura de la novel·la recorda la d’una peça musical amb veus discretes i autèntiques que s’entrecreuen i divergeixen. La combinació d’aquestes veus dóna al conjunt una autoritat col·lectiva: es tracta d’una família, les paraules semblen afirmar, que, per bé o per mal, no es vinclarà davant la pèrdua.

Owen Martell va néixer a Exeter l’any 1976 i va créixer a Pontneddfechan, Gal·les. Després d’estudiar a les universitats d’Aberystwyth i Oxford, va treballar durant un temps com a periodista a la BBC. L’any 2001, la seva primera novel·la, Cadw dy ffydd, brawd, escrita en gal·lès, va obtenir el premi Arts Council of Wales’ Welsh Book of the Year. La seva segona novel·la, Dyn yr Eiliad, és considerada una obra de referència de la narrativa gal·lesa actual. Interval és la seva primera novel·la escrita en anglès.

 

 

Martell, Owen

Owen Martell va néixer a Exeter l’any 1976 i va créixer a Pontneddfechan, Gal·les. Després d’estudiar a les universitats d’Aberystwyth i Oxford, va treballar durant un temps com a periodista a la BBC. L’any 2001, la seva primera novel·la, Cadw dy ffydd, brawd, en gal·lès, va obtenir el premi Arts Council of Wales’ Welsh Book of the Year. La seva segona novel·la, Dyn yr Eiliad, es considera una obra de referència de la narrativa gal·lesa actual. Interval, que narra una època especialment difícil per al pianista de jazz Bill Evans, és la seva primera novel·la escrita en anglès.