Comunicat d'Edicions de 1984: es posposa la visita de Sorj Chalandon a Barcelona.

8 gener, 2015

Edicions de 1984 lamenta profundament haver d’anunciar que, com a conseqüència del terrible atemptat d’ahir a Charlie Hebdo, la vinguda de Sorj Chalandon a Barcelona, els dies 15 i 16 de gener, ha estat posposada.

Al trasbals ocasionat per aquest atemptat en la premsa parisenca, s’hi afegeix el fet que Sorj Chalandon mantenia amb tres de les víctimes una íntima i estreta amistat personal i professional. Un d’ells, el ninotaire Cabu, col·laborava habitualment a Le Canard enchaîné, on Chalandon exerceix la seva professió de periodista.

La suspensió de la visita no altera que la novel·la La quarta paret, que Chalandon venia a presentar, sigui a les llibreries el dia 15 de gener tal com estava previst.

En la seva darrera visita a Barcelona, Sorj Chalandon va defensar amb fermesa la professió periodística, i ens havia manifestat la seva alegria de poder ser una altra vegada entre nosaltres.

Des d’Edicions de 1984 us agraïm que us feu càrrec de la situació, que ens afecta a tots.

FM1304aParetLa quarta paret
Sorj Chalandon
Premi Goncourt dels Instituts
Traducció de Josep Alemany
isbn 978-84-15835-50-9
Mirmanda, 130
304 pàgines
20 euros

L’any 1982 en Sam està a les acaballes de la seva vida. Crida en Georges, el seu amic, el seu contrari, l’activista de carrer que es pensa que ho ha vist tot i no ha vist res. L’última voluntat d’en Sam és que en Georges acabi el que ell va començar. Representar Antígona en el cor esquinçat de Beirut. Entre franctiradors de tots els bàndols. Robar a la guerra unes hores de pau. Els actors han de ser xïites, palestins, cristians, drusos, maronites, tots, totes les ètnies i religions arrossegades pel conflicte.

En el teatre, una paret invisible aïlla els actors del pati de butaques. En l’escenari bèl·lic, a un costat de la paret hi ha els botxins i les seves víctimes. A l’altre, el públic que contempla la tragèdia amb horror o indiferència, tant se val: aquesta paret els protegeix del que veuen els seus ulls. Travessar-la no surt de franc.

La quarta paret mesura la distància que hi ha entre la pau i la guerra, entre el drama i la tragèdia. El lector, astorat, commogut i compungit, es veurà envaït per un silenci revelador: mitjançant els ulls de Sorj Chalandon, ha mirat de fit a fit els ulls de la bèstia. I ha entès tot el que la guerra porta a dins.

Sorj Chalandon, nascut el 1952, va ser durant molt de temps periodista a Libération abans d’incorporar-se a Le Canard enchaîné. Com a corresponsal de guerra, els seus ulls han vist els conflictes d’Irlanda del Nord, el Líban, l’Iraq i l’Afganistan, entre d’altres. Ha publicat diverses novel•les, entre les quals destaquen Mon traître (2008) i Retorn a Killybegs (2011, Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia Francesa), publicada en aquesta mateixa col·lecció. Amb La quarta paret (2013) va aconseguir el Premi Goncourt dels Instituts.

Comparteix-ho a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *