La nova col·lecció d'Edicions de 1984 —PROPERA PARADA— comença amb un gran llibre: DIARI DEL TOT VERÍDIC D'UN INDI A MITJA JORNADA, de Sherman Alexie.

16 octubre, 2014

PP1DiariIndiDiari del tot verídic d’un indi a mitja jornada
Sherman Alexie
Il·lustracions d’Ellen Forney
Traducció de Yannick Garcia
Propera parada, 1
240 pàgines

Ei, hola. Sóc en Junior, de la reserva índia de Spokane, que està situada una mica més enllà del cul del món. Vaig néixer amb més dents del compte i miopia en un ull i hipermetropia en l’altre. Duc ulleres, és clar. I sóc un friqui, també és clar. Però això tant és. Et podria haver passat a tu, pensa-hi. Jugo a bàsquet. Dibuixo. És que crec que, si dibuixo una flor, tothom entendrà que allò és una flor, mentre que, si ho escric en paraules, doncs potser no. Un dia vaig estampar un llibre de geometria al nas del meu professor i em van expulsar de l’escola. Suposo que aquí comença la meva història. Segurament penses que no t’importa el que li hagi pogut passar a un indi de reserva com jo. Però potser sí que t’importa. Al capdavall, segons com, tot el que m’ha passat a mi et podria haver passat a tu. Pensa-hi.

Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada és una crònica de l’adolescència d’un jove indi americà que mira d’allunyar-se de la vida que creia que estava destinat a viure. Basada en les experiències personals del seu autor, Sherman Alexie, l’èxit de la novel·la va ser immediat i l’any 2007 va obtenir el National Book Award for Young People’s Literature.

Sherman Alexie (Wellpinit, Washington, 1966), nascut a la reserva índia de Spokane, és poeta, novel·lista, guionista i director de cinema. Gran part dels seus llibres es basen en les seves experiències personals com a indi americà. Les seves obres de ficció, d’entre les quals destaquen els reculls de relats Ten Little Indians i Danses de guerra (publicat també per Edicions de 1984), han rebut nombrosos guardons i un gran reconeixement tant del públic com de la crítica.

 
PROPERA PARADA: Nova col·lecció d’Edicions de 1984.

No es comença una nova col·lecció cada dia, però a Edicions de 1984 tenim l’alegria d’inaugurar-ne dues pròximament. De moment, però, deixeu que us parlem només de la primera d’elles, “Propera parada”, i del títol que obre el joc: Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada, de Sherman Alexie.

Tots coneixem aquell nen o nena voraç que llegeix tot el que li cau a les mans i que, de la nit al dia, abandona la lectura: ha arribat l’adolescència. Hi ha desenes d’estudis que analitzen aquest fenomen que fa minvar tant el públic lector. Passada l’adolescència, pocs són els joves que reprendran l’hàbit de la lectura. Són aquells que ja no l’abandonaran mai.

A nosaltres en agraden aquests darrers. I amb aquells que estimem ens agrada ser exigents: no ens conformem que llegeixin qualsevol cosa. Ens agrada que llegeixin literatura de qualitat. De manera que aquesta nova col·lecció —“Propera parada”— està pensada per oferir a aquests lectors d’edat tan crítica llibres que els condueixin per camins segurs cap a la gran literatura que els espera.

Pensem que Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada és un llibre paradigma de les nostres intencions. El seu autor és Sherman Alexie, autor de la casa a qui vam publicar fa un temps l’excel·lent llibre de relats Danses de guerra. Alexie està considerat com un dels millors narradors nord-americans de la seva generació. No és difícil que els nois i noies que es llegeixin Diari del tot verídic… vulguin atrevir-se a llegir Danses de guerra. I després, qui sap, potser voldran llegir els llibres que hem publicat de John Fante. I potser més tard, amb tot un llit fet de bones lectures, apreciaran de debò autors com Faulkner, Saunders, Platónov…

En resum: volem poblar de fites el camí per arribar als paratges més bells de la República mundial de les Lletres. Fites que marquen la propera parada.

Comparteix-ho a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *