«L'encant del perdedor». La Marta Ramoneda, de la llibreria La Central recomana John Fante per aquest estiu! [diari Ara]

15 juliol, 2013

Font: diari Ara / Jordi Nopca
Marta Ramoneda (La Central) recomana: La germandat del raïm
germandatraimL’ENCANT DEL PERDEDOR

“Fante és un autor de qui cal llegir tota l’obra (des de fa temps el publica Anagrama). Ara, gràcies a 1984 i a Martí Sales, podem llegir-ne en català Plens de vida i La germandat del raïm“, explica Marta Ramoneda des de La Central. Dels llibres del nord-americà en destaca com s’acosta a la “figura del perdedor solitari, que no troba l’encaix en la família, que no és capaç de tenir una relació fluida amb la parella o els col·legues” i també les seves múltiples contradiccions: “Pot ser agressiu i passiu, tendre i odiós, esbojarrat i reflexiu, delicat i salvatge”.

Ramoneda destaca també que Fante “no té cap por de mostrar les emocions, siguin lloables o ridícules, i és capaç d’arribar al cor de les persones des dels fets aparentment més irrellevants. Burxa fins al moll de l’os del més purament humà”. Pel que fa l’estil del creador de Bandini -protagonista d’una sèrie de novel·les que Edicions de 1984 també vol recuperar-, la llibretera de La Central en remarca “l’estil sec, de cop de puny, sense embuts i sovint àcid, que bascula de la crueltat a la compassió”. Encara que la seva obra pugui ser vista “com un immens acudit”, les novel·les de Fante “són el relat més simpàtic i divertit del que és una vida trista”.

Comparteix-ho a

Una resposta a “«L'encant del perdedor». La Marta Ramoneda, de la llibreria La Central recomana John Fante per aquest estiu! [diari Ara]”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *