«Mà a les fosques», de Jaume Serra

15 febrer, 2013

Després de la celebrada novel•la Nit de vetlla, Jaume Serra, una de les veus més originals i inquietants del panorama literari català, ens ofereix en vint-i-set relats una corprenedora reflexió literària sobre la condició humana. La seva narrativa és eficaç i contundent i els seus contes deixen pòsit en un lector que sempre n’acaba volent més.
FM105MàalesfosquesMà a les fosques
Jaume Serra Fontelles
isbn 978-84-92440-91-7
Mirmanda, 105
184 pàgines
15,00 euros
Conscients que alguna cosa passa sota l’aparença de quotidianitat, en aquest recull de relats, tots ells pautats amb una gran musicalitat, l’autor descabdella al voltant del desenllaç les seves reflexions sovint inquietants: «A mesura que ens fem adults i que la vida ens treballa les durícies a uns quants, les escates a uns altres i a segons qui l’escorça, el nostre guia —el de cadascú— ens va deixant de la mà de Déu, no per desídia ni matusseria, sinó perquè suposa que ja hem adquirit prou defenses per saber caminar sense custòdia. I en això, el nostre àngel particular s’erra tot sovint. Tard o d’hora, tots esdevenim orfes».
Vint-i-set relats que fabulen sobre la comunió que l’autor manté amb el seu llogaret humà i sentimental, algun basat en fets reals com el que ens explica un viatge al•lucinant d’ell mateix, molt jove encara, amb tot un senyor Espriu cap a Manresa.
Jaume Serra Fontelles (Manresa, 1946) es va donar a conèixer amb la novel•la Desitja’m sort, Madeleine, premi Ciutat d’Alacant 1974. A partir d’aquí es dedica al gènere teatral: El dret al revés, premi Ciutat de Granollers 1977, Deixeu-me ser mariner, premi Ciutat d’Alcoi 1979, Sarsuela de malves, Fe de rates, Manric Delclòs, premi Born de Teatre 1992, Comèdies de corral, premi Memorial Santos Antolín 1993, i Exclòs, accèssit al premi Nacional Ignasi Iglesias 1993. La biografia L’ombra del maquis, 2001, esdevindria un preludi de Nit de vetlla, publicada per Edicions de 1984 en aquesta mateixa col•lecció.

Comparteix-ho a

Una resposta a “«Mà a les fosques», de Jaume Serra”

  1. […] Jaume Serra Fontelles (Manresa, 1946) viu de fa anys a Barcelona i té una singular trajectòria literària: realitzador a TVE durant 33 anys, el 1974 fa la primera novel·la, ‘Desitja’m sort, Madeleine’, que publicarà més tard per la censura franquista. Durant anys s’aboca al teatre fins que darrerament, amb Edicions de 1984, treu la seva obra narrativa: primer la novel·la Nit de vetlla i ara el recull de relats Mà a les fosques […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *