Novetat editorial: «Vida de casa», de Marilynne Robinson. Traducció d’Esther Tallada.

10 febrer, 2016

400vidadecasaVida de casa
Marilynne Robinson
Traducció d’Esther Tallada
Mirmanda, 144
224 pàgines
19 euros

A Vida de casa, la Ruth i la Lucille creixen òrfenes en un poblet insòlit d’Idaho anomenat Fingerbone, situat a la riba d’un llac immens i inquietant que ha segat la vida del seu avi per accident i de la seva mare per suïcidi. Abandonades per la mare i després per l’àvia i per les bestietes que la van succeir, les nenes queden a càrrec de la tieta Sylvie, una dona enigmàtica i excèntrica que sempre ha rodat món i que es cuida de la casa com una «sirena dins la cabina d’un vaixell». Les dues germanes modelen la seva identitat enfrontades a l’estira-i-arronsa entre els convencionalismes del poble i els «comportaments cada cop més erràtics» de la seva tia, entre l’enyorança del que han perdut i la solitud que els infon la seva permanència, entre l’amor que perdura i la transitorietat de les coses.

Amb una prosa lírica que és com una pedra preciosa negada de llum i d’aigua, Robinson va descabdellant la història d’aquestes tres generacions de dones en un paisatge remot on el cel «brilla com un ou a contraclaror», el vent és «agre com una moneda» i els carrers estan tan freds que dringuen a cada pas.

Marilynne Robinson (Sandpoint, Idaho, 1943) és autora de quatre novel•les i de diversos llibres de no-ficció. L’any 2012 va rebre la Medalla Nacional d’Humanitats —atorgada pel president dels Estats Units— per la seva «prosa delicada i intel·ligent». D’entre les seves obres, destaquen Gilead (2004), guardonada amb els premis Pulitzer i National Book Critics Circle Award, i Lila (2014), guardonada també amb el National Book Critics Circle Award i publicada en aquesta mateixa col·lecció. Actualment és professora a la Universitat d’Iowa i viu a Iowa City.

Comparteix-ho a

Una resposta a “Novetat editorial: «Vida de casa», de Marilynne Robinson. Traducció d’Esther Tallada.”

  1. […] 2005 amb Gilead. Nosaltres li hem llegit Lila, que és absolutament fantàstic, i tenim pendent Vida de casa, que acaba de publicar Edicions de 1984. Al bloc de l’editorial hi podeu llegir aquesta […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *