Ramon Mas

Estigmes

És l’any 1997, una matinada de dissabte, en Puig torna de festa amb la seva Vespino per una carretera comarcal. Quan arriba al local es troba en Germ ajagut al sofà en un estat mental deplorable, potser va drogat, o té un atac d’ansietat, o és que ha vist un fantasma.

Estigmes recorre els últims compassos d’un estiu que serà clau per a la vida del seu protagonista, és l’estiu del trencament amb el que tothom esperava d’ell, i tot apunta que també serà el del trencament amb la realitat.

En aquesta novel·la, Ramon Mas torna al poble de Puigsech i a la mirada desconcertada dels seus vilatans per indagar, amb la seva prosa directa i concisa, en la fina línia que separa la bogeria de l’extravagància, en una època, l’adolescència, en què totes les experiències i els conflictes ens semblen a vida o mort. 

LECTURA BREU

La rotonda és crucial, tant en l’espai com en el temps. S’hi ha d’entrar amb les idees clares. De la sortida que prenguis en dependrà el lloc on acabis. Si no l’has triat amb antelació, és possible que quedis atrapat en la seva òrbita, suplicant que la força centrífuga t’arrenqui del bucle.

 En Puig sap quin trencall agafarà. Ho ha decidit abans i tot de ser rebutjat per la rossa tenyida que ara fa treballar la suspensió d’un Seat Ibiza blanc al pàrquing de la discoteca. De fet, en el mateix momento en què ha acceptat entrar al lavabo amb en Guarch, el dilema de la rotonda ha quedat resolt.

Ressegueix el trajecte de memòria, sense parar esment en els primers raigs de sol que despentinen les Guilleries. El Vespino espetega per sobre dels límits permesos, és un soroll agressiu, de màquina de guerra. Ell fa temps que ha deixat de sentir-lo. Més d’una vegada, a aquesta hora i en aquest estat mental, ha tingut la impressió que el ciclomotor anava sol, com si el conductor fos un simple passatger embotit dins un núvol de pensaments plaents i projectes delirants.

Alça la visera del casc per sentir el tacte de l’alba sobre les galtes. La línia divisòria entre la nit i el dia manté el temps en suspensió. Vehicle i home, acoblats com empelt de carn i metall, hi fan equilibris al damunt. El reflex del sol contra l’asfalt l’enlluerna. Necessita asserenar-se.

VÍDEOS

Mas, Ramon

Ramon Mas Baucells (Sant Julià de Vilatorta, 1982) és un dels fundadors de l’editorial Males Herbes. Ha publicat les novel·les curtes Crònica d’un delicte menor (L’Albí, 2012) i Afores (Edicions de 1984, 2017), i el poemari Òsties (AdiA Edicions, 2017). També fa lletres i canta amb els grups Matagalls i FP. Té una llicenciatura en Filosofia, però no sap què fer-ne.

més obres de Ramon Mas a EDICIONS DE 1984

L’endemà de la teràpia

Quan l’Ernest Borginyac va tornar del seu retir terapèutic —sis dies a mans d’un metge alternatiu en un pis de...

Continua llegint

Llengua original: Català

17,50 €

Afores

«Les morts tràgiques són un gran esdeveniment als pobles petits, s’obren totes les comportes i afloren aspectes de la gent...

Continua llegint

Llengua original: Català

16,80 €